Högskolan Väst, Institutionen för ekonomi och IT

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Doktorand i arbetsintegrerat lärande (AIL) – Ledning och styrning av lärande på arbetsplatser

Högskolan Väst utlyser en doktorandanställning i arbetsintegrerat lärande, med särskilt fokus på ledning och styrning av lärande på arbetsplatser.

Arbetsintegrerat lärande (AIL) är ett flervetenskapligt forskarutbildningsämne med anknytning till i första hand samhällsvetenskaperna. Ämnet definieras av att problemställningar inriktas på relationen mellan arbetsliv och lärande. Arbetsliv definieras brett och innefattar även andra former än traditionellt lönearbete. Begreppet lärande förstås i vid bemärkelse och omfattar förändrings- och socialisationsprocesser kopplade till kunskap och kompetens. Intresse knyts till arbetslivets och lärandets villkor, organisering, processer, innehåll, former och konsekvenser. Forskning inom ämnet innefattar, men är inte begränsat till, studier om arbete i förändring, relationen mellan utbildning och arbete, samt samhällsvillkor för lärande i arbete. Studiernas fokus kan vara individer, grupper, organisationer, mekanismer eller strukturer. Forskningen karakteriseras av samverkan med det omgivande samhället.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet
Lärande på arbetsplatser är en förutsättning för utveckling, effektivitet och konkurrenskraft, inte minst genom att möjliggöra kontinuerliga förbättringar av organisationers produktionsprocesser och produktionssystem. Doktorandens vetenskapliga arbete kretsar kring hur ledning och styrning i organisationer möjliggör eller försvårar lärande på arbetsplatser. Effekter på lärande kan förväntas ha koppling till hur ledning och styrning utformas och praktiseras men de kan också variera beroende på kontextuella skillnader. Ett särskilt intresse riktas mot de villkor som ledning och styrning verkar under i form av digitalisering, kommunikation och redovisning. Övergripande kommer avhandlingsarbetet att syfta till att öka förståelsen för vilken roll ledning och styrning spelar för lärande på arbetsplatser.

Ämnesområde:
Arbetsintegrerat lärande (AIL)

Arbetsuppgifter:
Doktorandprojektet kommer att bedrivas i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid Högskolan Västs forskningsmiljö Lärande i och för det nya arbetslivet (LINA) och forskningskollegiet i företagsekonomi. För mer information om forskningsmiljon LINA se: https://www.hv.se/LINA och  https://www.hv.se/om-oss/organisation/institutioner/institutionen-for-ekonomi-och-it/avd-fek/. Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. Doktoranden förväntas aktivt bidra till utvecklingen av den vidare forskningsmiljön vilket innefattar att genom fysisk närvaro på arbetsplatsen bidra till ett intellektuellt klimat och en levande forskningsmiljö.

En doktorand skall normalt sett i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet Företagsekonomi på Högskolan Väst.

Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har enligt högskoleförordningen den som har 1. avlagt en examen på avancerad nivå; 2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå; eller 3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Forsknings- och utbildningsnämnden kan för enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet om det finns särskilda skäl (HF 7 kap. § 39).

Särskild behörighet har den som har 90 högskolepoäng inom för ämnet relevanta områden. Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå fordras.

Bedömningsgrunder:
Urval bland sökanden skall göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen samt förmåga att kunna omsätta kunskapen i praktiken vid institutionstjänstgöring.

Som grund för bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen ska enligt Antagningsordningen räknas: 1. Ämnesrelevans i tidigare meriter, såsom utbildning på grund- och avancerad nivå, eller yrkeserfarenhet relevant för forskarämnet; 2. Utbildning och erfarenhet inom relevant(a) vetenskaplig teoribildning och metoder för forskarämnet; 3. Studentens analytiska förmåga; 4. Studentens förmåga att presentera avancerade arbeten i tal och skrift.

Kvalifikationer:
Den sökande skall ha en bakgrund i företagsekonomi eller i annat ämne med relevans för ledning och styrning av lärande på arbetsplatser.

Varaktighet:
En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan:
Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg. Se www.hv.se, Möt oss, Jobba hos oss.

Ansökan ska bestå av:
1. ”Idéskiss”: En text omfattande ca 2-4 A4-sidor innehållande en beskrivning av forskningsintresse och dina speciella kvalifikationer för anställningen i fråga.
2. CV/Meritförteckning.
3. Examensarbete på avancerad nivå.
4. Intyg examen på grund- och avancerad nivå.
5. Rekommendationsbrev och/eller namn på referenspersoner.
6. Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa, t.ex. forskningsrelaterade texter (t.ex. artiklar, rapporter etc.) om sådana finns.

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Detta skall vara Högskolan Väst tillhanda senast 2019-12-04.

De underlag som inte kan skickas digitalt ska skickas till:
Högskolan Väst
HR
461 86 Trollhättan
Sverige

Ange ref.nr: 2019/263

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2014-02-28
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligen eller enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/263
Kontakt
  • Sven Siverbo, Professor i Företagsekonomi, 0520-22 36 13, sven.siverbo@hv.se
  • Linnéa Carlsson, Doktorandutskottet, 0520-22 35 59, linnea.carlsson@hv.se
Facklig företrädare
  • Magnus Andersson, OFR, 0520-22 31 93
  • Tobias Arvemo, SACO, 0520-22 35 05
Publicerat 2019-10-30
Sista ansökningsdag 2019-12-04

Tillbaka till lediga jobb