Högskolan Väst, Institutionen för Hälsovetenskap

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Doktorand i arbetsintegrerat lärande med inriktning mot arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledarskap i Industri 5.0

Institutionen för hälsovetenskap vid Högskolan Väst utlyser en doktorandanställning i arbetsintegrerat lärande inom ramen för forskningsprojektet ”Co-production of work-integrated learning in the era of Industry 5.0 – CoWORK 5.0 ” under förutsättning av beviljad finansiering från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KKS).  

I Industri 5.0 finns ett ökat fokus på människocentrerade perspektiv för att balansera tidigare ensidiga tekniska perspektiv. Snabba förändringar och omställningar inom industrin kräver ökad kunskap om hur detta påverkar människor utifrån olika perspektiv, såsom arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledning. Ett tvärvetenskapligt förhållningssätt är särskilt lämpat för att förstå komplexa organisatoriska utmaningar och skapa ökade möjligheter till ett hållbart arbetsliv, kompetensutveckling, och livslångt lärande.

Syftet med doktorandprojektet är att identifiera och analysera människocentrerade perspektiv relaterat till individuella och organisatoriska förmågor och åtgärder som krävs för samskapande av hållbart arbetsliv inom industrin med fokus på arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledning.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet

Doktorandprojektet kommer att vara nära kopplat andra projekt där forskare inom arbetsintegrerat lärande och produktionsteknik samverkar med industriella partners, såsom det interdisciplinära KK-finansierade projektet Human-centric Smart Automation.   

Projektet bygger på nära samverkan med tillverkande företag som bidrar med utmaningar och industriella miljöer för utforskande av arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledning relaterat till Industri 5.0. Samskapande med företagspartners kräver möjlighet till kommunikation och förändring samt lärande och reflektion, vilka är nyckelkomponenter i AIL.

Fokus för projektet är den pågående och kontinuerliga karaktären hos de fenomen som studeras. Detta kräver en forskningsmetodik som fångar uppfattningar och insikter om rådande förhållanden, processer och effekter. Projektets avsedda forskningsmetodik är huvudsakligen kvalitativ och kombinerar intervjuer med observationer och fallstudier. Det finns utrymme att anpassa projektet till de specifika styrkor som den rekryterade doktoranden kommer att tillföra. Forskarutbildningen ska ge doktoranderna generaliserbara, överförbara och specifika färdigheter, för att möjliggöra anställning eller entreprenörskap både inom och utanför akademin. Detta inkluderar att främja färdigheter som projektledning, samproduktion och kommunikation, problemlösning, vetenskaplig noggrannhet och djupgående förståelse för forskningsmetoder, akademiskt skrivande och publicering, och forskningsspridning för att skapa inverkan av forskningsresultat till samhället i stort. CoWORK 5.0 kommer att göra det möjligt för doktoranden att lära sig de efterfrågade färdigheterna.

Utifrån CoWORK 5.0’s ramar, ges doktoranden möjlighet att själv identifiera och påverka frågeställningar och metodval för det egna vetenskapliga arbetet. Doktorandprojektet sker inom kärnområdet för industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL) och förväntas bidra till ökad kunskap om mänskliga perspektiv inom Industri 5.0. 

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL)

Forskningsmiljö:

Forskningsprojektet, i vilket doktoranden deltar, bedrivs inom ämnesområdet arbetsintegrerat lärande (AIL) och mer specifikt inom kärnområdet industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL). Doktoranden kommer att ingå i forskarutbildning för AIL med cirka 55 doktorander. Doktoranden har möjlighet att vara en del av forskningsmiljöerna KAM-AIL och PRIMUS samt forskargrupperingen LOVHH (lärande och vårdande för hållbar hälsa) på Högskolan Väst, vilket inkluderar möjligheter att ta del av etablerade doktorandnätverk både på Högskolan Väst och internationellt. Projektet och handledarkonstellationen är tvärvetenskapligt för att adressera komplexa arbetslivsutmaningar. Forskningen genomförs i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid Högskolan Väst, samt i samverkan med industriföretag.

Doktoranden förväntas att integreras i angränsande forskningsprojekt och dra nytta av detta bredare transdisciplinära nätverk av experter inom hälsovetenskap, tillverkning, digitalisering samt organisation och ledarskap.

Arbetsuppgifter:

Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet arbetsintegrerat lärande, hälsovetenskap och motsvarande.

Behörighetskrav:

För att kvalificera sig för anställning som doktorand krävs att två behörighetskrav är uppfyllda: 1) grundläggande behörighet och 2) särskild behörighet.

  1. Grundläggande behörighettill utbildning på forskarnivå har den som:
  • har avlagt examen på grund- och avancerad nivå,
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
  • eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
  1. Särskild behörighettill utbildning på forskarnivå i arbetsintegrerat lärandehar den som har:
  • Examen på avancerad nivå med relevans för forskarutbildningsämnet arbetsintegrerat lärande. 
  • Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå eller annat skriftligt arbete av motsvarande karaktär och omfång.

Behörighetskraven kan uppfyllas av studier i Sverige eller utomlands.

För denna anställning krävs dessutom:

  • Goda kunskaper i svenska/skandinaviskt språk såväl i tal som skrift. 
  • Goda kunskaper i engelska såväl i tal som skrift

Meriterande för anställningen är följande kvalifikationer:

  • Erfarenhet av forskning, eller studier, inom arbetsintegrerat lärande, arbetsrelaterad hälsa, risk- och förändringsledning, eller motsvarande
  • Arbetslivserfarenhet ifrån arbetsmiljöarbete/ hälsopromotion /tillverkande industri
  • Tvärprofessionell samverkanskompetens
  • Intresse för transdisciplinära vetenskapliga forskningsansatser  
  • B-körkort

Bedömningsgrunder:

Urval bland sökanden skall göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen.  Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid den sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, vilket avser vetenskaplig kvalitet på tidigare arbeten samt förslag på avhandlingsinriktning, ämnets relevans och genomförbarhet i förhållande till arbetsintegrerat lärande (AIL).

Under punkt 3 i Allmän studieplan för utbildningen på forskarnivå i Arbetsinegrerat Lärande Dnr 2021/159 kan du läsa mer om behörighetskrav och bedömningsgrunder.

Varaktighet och anställningsvillkor:

En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg Varbi via högskolans webbplats.

Ansökan ska bestå av:

  • CV/Meritförteckning
  • Personligt brev innehållande:
    -Intresse för forskningsämnet
    -Tidigare erfarenhet av det föreslagna forskningsämnet och dess forskningsmetoder och vetenskapliga teorier
    -Motiv till att bedriva forskarstudier i arbetsintegrerat lärande
  • Formulera en forskningsplan innehållande:
    • forskningssyfte baserat på din disciplinära bakgrund och intresseområde relaterat till projektet "Co-production of work-integrated learning in the era of Industry 5.0 - CoWORK 5.0"
    • Föreslå och motivera två forskningsfrågor.
    • Beskriv och motivera vilka metoder som kan användas för att uppnå syfte och besvara forskningsfrågorna.
  • Examensbevis för kandidat- och magister/masternivå
  • Examensarbete på avancerad nivå
  • Kursförteckning/transcript över alla terminer för kandidat- och masterexamen på originalspråk samt i översättning
  • Övriga handlingar som sökanden vill åberopa

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Om du har pågående studier på avancerad nivå kan du ansöka och därefter komplettera din ansökan med godkänt examensarbete, giltigt examensbevis och andra behörighetsdokument senast när ansökningstiden går ut.

Din ansökan ska vara Högskolan Väst tillhanda senast 2024-12-30.

De underlag som inte kan skickas digitalt märks med ref.nr R 2024/204 och skickas till:

HR-avdelningen
Högskolan Väst

461 86 Trollhättan
Sverige

Institutionen för hälsovetenskap eftersträvar jämställdhet och mångfald inom samtliga yrkesgrupper. Vi välkomnar sökande med olika etniska och kulturella bakgrunder. För oss är det självklart med ett inkluderande arbetsklimat och att våra medarbetare kan kombinera arbete med ett aktivt föräldraskap.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/204
Kontakt
  • Kristina Areskoug Josefsson , kristina.areskoug-josefsson@hv.se
  • Susanne Källerwald, 0520223139
  • Neha Rohtagi, 0520223392
Facklig företrädare
  • Christina Karlsson, SACO-S, +46739013395
  • Amanda Johansson, OFR, +46520223101
Publicerat 2024-11-04
Sista ansökningsdag 2024-12-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb