Högskolan Väst, Institutionen för ingenjörsvetenskap

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Doktorand i produktionsteknik med inriktning mot friktionssvetsning av icke-järnlegeringar

Forskningen vid avdelningen för svetsteknologi vid institutionen för ingenjörsvetenskap fokuserar på tre huvudområden i relation till svetsteknologi; Metallurgi, Processfysik och Processutveckling & reglerteknik. Vårt huvudsyfte är att grundläggande studera och förbättra vår förståelse för svets- och svetsbaserade additiva tillverkningsprocesser och deras påverkan på material. I ett nytt projekt i samarbete med ett konsortium av olika industriföretag söker vi en doktorand för en tjänst vid Högskolan Väst.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet

Friktionsomrörningssvetsning (FSW) är en miljövänlig svetsteknik i fast tillstånd, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för industrier som letar efter effektiva och hållbara svetslösningar. FSW involverar inte generering av smält metall, så det finns mindre risk för ångor, gaser och sprut som kan leda till luftföroreningar eller behovet av omfattande rökutsugningssystem. Detta gör FSW till en renare process med minskad miljöpåverkan. Betydande forskningsinsatser har ägnats över hela världen åt undersökning av FSW för olika typer av aluminiumlegeringar tillverkade genom olika vägar såsom extrudering, valsning och gjutning. Även vid Högskolan Väst har en stark forskningsmiljö inom FSW av alla typer av aluminiumlegeringar i liknande såväl som olika kombinationer tagit form med hjälp av många finansierade projekt som genomförts i nära samarbete med industrin. Det har dock gjorts mycket begränsat tidigare arbete globalt för att ta itu med olika kombinationer av aluminiumlegeringar och verktygssystem. Doktorandprojektet kommer att fokusera på utveckling av liknande och olika svetsade strukturer, särskilt belysa hur man minimerar verktygsslitage under FSW samt överlägsen svetskvalitet. Detta kommer att kräva systematiska experimentella studier som kommer att undersöka byggegenskaper som mikrostruktur, utskiljningar etc., förutom funktionella egenskaper som statisk såväl som dynamisk belastning av de byggda strukturerna.

Potentiella forskningsfrågor inkluderar:

  • Vilken är den parametriska effekten av FSW-processvariabler på fogkonfiguration, mikrostruktur och verktygsslitage?
  • Vilka är de styrande och grundläggande orsakerna till svetsdefekter under FSW-processen
  • Hur påverkas egenskaper som statisk och cyklisk belastning av processparametrar?

Ämnesområde: Produktionsteknik

Forskningsmiljö:

Doktorander i Produktionsteknik blir medlemmar i forskargruppen PTV (Produktionsteknik Väst). Gruppen samarbetar med verkstadsindustrin i regionen vid Produktionstekniskt centrum, som inrymmer ett avancerat forskningslaboratorium. Klicka här för mer information om vårt forskningscenter.

Arbetsuppgifter:

Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet produktionsteknik eller motsvarande.

Behörighetskrav:

För att kvalificera sig för anställning som doktorand krävs att två behörighetskrav är uppfyllda: grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • har avlagt examen på grund- och avancerad nivå,
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
  • eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i produktionsteknik har den som har:

  • Examen på avancerad nivå med relevans för forskarutbildningsämnet.
  • Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå
  • eller annat skriftligt arbete av motsvarande karaktär och omfång. Behörighetskraven kan uppfyllas av studier i Sverige eller utomlands.

För denna anställning krävs dessutom:

  • För att uppfylla de särskilda behörighetskraven för doktorsexamen i produktionsteknik ska studenten ha en examen på avancerad nivå i ett ämne som är relevant för forskarutbildningsämnet. Denna examen kan vara i tillämpad fysik, teknisk matematik, teknisk fysik eller motsvarande, med ett examensarbete motsvarande minst ett halvt års studier. Behörighetskraven kan uppfyllas genom studier i Sverige eller utomlands. För mer information, läs 3.1 och 3.2 i  Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i produktionsteknik, dnr U 2021/160.

Meriterande för anställningen är följande kvalifikationer:

Obligatorisk:

  • Civilingenjörsexamen i materialvetenskap eller motsvarande
  • Kunskap om svetsprocesser (båge, laser, friktionsomrörning och ultraljudssvetsning etc.)
  • Praktisk erfarenhet av mikrostrukturell karaktärisering med hjälp av tekniker som optisk mikroskopi, SEM, etc. 
  • Dokumenterad erfarenhet av forskningsarbete och vetenskapligt skrivande (tidigare publiceringar i ämnet ses som meriterande),
  • Förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt engelska
  • Förmåga att kommunicera på svenska.

Andra relevanta men inte obligatoriska kvalifikationer:

  • Erfarenhet av svetsning och specifikt friktionsomrörning (verktyg och fixtur).  
  • Erfarenhet av avancerad karaktärisering med tekniker som EBSD, XRD, TEM, etc.  
  • Erfarenhet av materialprovning såsom drag- och utmattning.  
  • Erfarenhet av materialmodellering och termodynamik.
  • Grundläggande kunskaper gällande svetsmetallurgi om aluminium- och koppar  
  • Visad forskningserfarenhet och vetenskaplig skrivförmåga i form av tidigare publicering
  • Villighet att resa och utföra experiment utanför Högskolan Väst vid behov
  • Grundläggande kunskaper om OFP tillämpad på svetsning  
  • Grundläggande programmeringserfarenhet för industrirobotar och tillhörande programmeringsprogramvara (t.ex. ABB RAPID, RobotStudio, KUKASIM, G-code, 3DExperience)
  • Grundläggande programmeringserfarenhet i styrsystem och processanalysprogram (t.ex. LabVIEW, Matlab) 

Bedömningsgrunder:

Urval bland sökanden skall göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid den sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, vilket avser vetenskaplig kvalitet på tidigare arbeten samt förslag på avhandlingsinriktning, ämnets relevans och genomförbarhet i förhållande till produktionsteknik.

Under punkt 3 i Allmän studieplan för utbildningen på forskarnivå i Produktionsteknik kan du läsa mer om behörighetskrav och bedömningsgrunder.

Vi anser att en framgångsrik sökande bör ha ett genuint intresse för utvecklingen av svetsprocessen som täcker alla aspekter av verktyg, fixturer, struktur och egendom. Det kommer också att vara viktigt att aktivt delta i utformningen av experiment följt av testning och analys.  Av denna anledning är förmågan att arbeta bra i en grupp med andra anställda och studenter nödvändig.

Varaktighet och anställningsvillkor:

En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg Varbi via högskolans webbplats.

Ansökan ska bestå av:

  • CV/Meritförteckning
  • Personligt brev innehållande:
    Intresse för forskningsämnet
    Tidigare erfarenhet av det föreslagna forskningsämnet och dess forskningsmetoder och vetenskapliga teorier
    Motiv till att bedriva forskarstudier 
  • Examensbevis för kandidat- och masternivå
  • Examensarbete på avancerad nivå
  • Diploma Supplement och kursförteckning/transcript över alla terminer för kandidat- och masterexamen på originalspråk samt i översättning
  • Övriga handlingar som sökanden vill åberopa

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Om du har pågående studier på avancerad nivå kan du ansöka och därefter komplettera din ansökan med godkänt examensarbete, giltigt examensbevis och andra behörighetsdokument för sista dagen för ansökan.

Din ansökan ska vara Högskolan Väst tillhanda senast 2023-10-04

De underlag som inte kan skickas digitalt märks med ref.nr R 2023/189 och skickas till:

HR-avdelningen
Högskolan Väst

461 86 Trollhättan
Sverige

Institutionen för Ingenjörsvetenskap eftersträvar jämställdhet och mångfald inom samtliga yrkesgrupper. Vi välkomnar sökande med olika etniska och kulturella bakgrunder. För oss är det självklart med ett inkluderande arbetsklimat och att våra medarbetare kan kombinera arbete med ett aktivt föräldraskap.

Välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/189
Kontakt
  • Joel Andersson, 0520-223338
  • Neha Rohtagi, 0520223392
Facklig företrädare
  • Henrik Johansson, SACO-S, +46520-223325
  • Karl Dahlqvist , OFR, 0520223682
Publicerat 2023-08-28
Sista ansökningsdag 2023-10-04

Tillbaka till lediga jobb