Högskolan Väst, Institutionen för ekonomi och IT

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Vill du vara med att utveckla vårt forskningsämne i arbetsintegrerat lärande? Högskolan Väst är det första lärosäte i världen som erbjuder en forskarutbildning i arbetsintegrerat lärande (AIL).

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet
Visualisering har en lång tradition i vårt samhälle och är en given komponent i den kulturella identiteten liksom i vår kommunikation. Det är ett område där uttryck, process, verktyg och teknik frodas i en symbios kryddad av kreativitet. Introduktionen av en ny teknik genererar ofta nya uttryckssätt och former för produktion och distribution. I takt med att inslag av 3D-effekter och animation i dagens media blir alltmer vanligt förekommande ser vi också en allt högre grad av automation i produktionsprocessen. Den här automatiseringen berör alla delar av processen, och omfattar element som till exempel skapande av 3D-objekt, animationer och miljöer. Bland redan etablerade verktyg för detta kan nämnas 3D-scanning och motion capture-system. Vi är nu inne i nästa våg, där fenomen som AI och realtidsproduktion är exempel på tydliga nya inslag. 

Ökade kostnader för beräkningskapacitet har bidragit till en snabb globalisering av animationsarbetsprocessen där ledande företag har noder i olika världsdelar för distribuerat arbete. Denna trend har påskyndats av pandemin och det faktum att bolag har sett fördelarna med att kunna samarbeta och koordinera produktioner nationellt, internationellt och globalt. Detta ställer krav på en anpassad produktionsprocess men också en hållbar strategi för kommunikation och hantering av personal. Just den här utvecklingen och förändringen, vilken roll den nya generationens tekniker får och hur man kan utnyttja dessa på bästa sätt, är exempel på frågor du kan komma att studera inom ditt doktorandprojekt. Till exempel sker en automatisering i samband med, och baserad på Motion Capture, digitala bibliotek med inspelade rörelser, automatisk riggning, artificiell intelligens (AI) som på olika sätt bidrar till att bygga rörelser. Samtliga nämnda steg har tidigare präglats av både hög teknisk/estetisk kunskapsnivå och hög arbetsintensitet. Frågan är vad denna automatiseringstrend får för konsekvenser för yrkeskåren inom 3D och animation. Det är därför intressant att utifrån ett AIL-perspektiv studera hur dessa etablerade yrkeskategorier bäst kan involveras i en digitaliseringsprocess som säkerställer att existerande kompetens utnyttjas på bästa sätt samtidigt som ny nödvändig kompetens identifieras och tillgängliggörs? Vilka konsekvenser blir det av att teknik blir tillgänglig för fler? Vad händer med dessa kunskaper/färdigheter som tar lång tid att lära sig och lära ut? Detta är exempel på frågor som blir aktuella att empiriskt beforska och där AIL blir den lins genom vilken du belyser hur digitaliseringen påverkar lärandet och kunskapdomänen. De AIL-forskningdomäner du kommer att röra dig inom är informatik med inriktning mot 3D-animation och AI.

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL)

Forskningsmiljö:
Doktorandprojektet kommer att bedrivas i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid Högskolan Västs forskningsmiljö Lärande i och för det nya arbetslivet, Lina. För mer information om forskningsmiljön LINA se: https://www.hv.se/LINA. På institutionen finns även forskningsmiljön Open Lab där vi tvärvetenskapligt bjuder in till forskning kring hållbar IT med fokus på användarorienterad design av immersiva medier.

I Open Lab miljön finns avancerad utrustning för VR/AR, 3D-scanning, motion capture, 3D-printing. Vi organiserar också årligen ett event som samlar den nationella branschen för ett samtal och har ett upparbetat och väletablerat samarbete med andra lärosäten inom medieproduktionsområdet, även internationellt. Som doktorand kommer du även att ha en närhet till vår utbildning, 3D-animation och visualisering och ett engagerat lärarlag med stort intresse för utvecklingen.

Arbetsuppgifter:
Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framför allt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet informatik.

Behörighetskrav:

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har enligt Högskoleförordningen (SFS 1993:100) den som har:

avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Forsknings- och utbildningsnämnden kan för enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet om det finns särskilda skäl, i enlighet med Högskoleförordningen 7 kap. § 39.

Särskild behörighet har den som har 

utbildning på avancerad nivå med relevans för forskarutbildningsämnet AIL eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper, examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå eller annat skriftligt arbete av motsvarande karaktär och omfång.

Se 3.1 och 3.2 i Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Arbetsintegrerat lärande , Dnr 2021/159.

Bedömningsgrunder:

Urval bland sökanden skall göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningsgrunder hittas i 3.3 Allmän studieplan för forskarutbildningen i Arbetsintegrerat lärande. Dnr 2021/159.

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid den sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, vilket avser vetenskaplig kvalitet på tidigare arbeten samt förslag på avhandlingsinriktning, ämnets relevans och genomförbarhet i förhållande till arbetsintegrerat lärande (AIL).

Vi ser gärna att du har ett intresse för eller befintlig kunskap och erfarenhet av 3D-animering och animationsprocessen.

Varaktighet 

En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan

Görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg Varbi via: Högskolans hemisda.

Ansökan ska bestå av:

1. CV/Meritförteckning.

2. Personligt brev innehållande:
- Intresse för forskningsämnet
- Tidigare erfarenheter gällande tilltänkta forskningsämnet och dess forskningsmetoder samt vetenskapliga teoribildning
- Motiv till att bedriva forskarstudier.

3. Idéskiss (innehållande en övergripande skiss på ett forskningsupplägg inom det angivna doktorandprojektet som intresserar den sökande).

5. Examens intyg på grund- och avancerad nivå.

4.  Examensarbete på avancerad nivå.

5.  Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa.

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Detta skall vara Högskolan Väst tillhanda senast 2022-11-04.

De underlag som inte kan skickas digitalt ska skickas till:
Högskolan Väst
HR-avdelningen
461 86 Trollhättan
Sverige

Ange ref.nr: 2022/148

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/148
Kontakt
  • Christian Master Östlund , +46701039991
  • Sofie Stenqvist (HR), sofie.stenqvist@hv.se
  • Linnéa Carlsson (doktorandutskottet), 0520-223559,linnea.carlsson@hv.se
Facklig företrädare
  • Tobias Arvemo, SACO, +46520-223505
  • Magnus Andersson, OFR, 0520-223193
Publicerat 2022-09-16
Sista ansökningsdag 2022-11-04

Tillbaka till lediga jobb