Högskolan Väst, Institutionen för individ och samhälle

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Högskolan Väst söker doktorand i arbetsintegrerat lärande (AIL): Tema barn och unga, med inriktning mot förskolans professionella verksamhet. Ref. nr 2019/223

Institutionen för individ och samhälle, tillsammans med den barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön (BUV), söker en filosofie licentiat för anställning som doktorand med inriktning mot förskolan och/eller förskoleklassens verksamhetsområde. Anställningen är på två år. Inriktningen på avhandlingsprojektet är öppen, men ska rymmas inom Högskolan Västs forskarutbildningsämne Arbetsintegrerat lärande (AIL) som beskrivs enligt följande:

Arbetsintegrerat lärande (AIL) är ett tvärvetenskapligt forskarutbildningsämne med anknytning till i första hand samhällsvetenskaperna och humaniora. Ämnet definieras av att problemställningar inriktas på relationen mellan arbetsliv och lärande. Arbetsliv definieras brett och innefattar även andra former än traditionellt lönearbete. Begreppet lärande förstås i vid bemärkelse och omfattar förändrings- och socialisationsprocesser kopplade till kunskap och kompetens. Intresse knyts till arbetslivets och lärandets villkor, organisering, processer, innehåll, former och konsekvenser. Forskning inom ämnet innefattar, men är inte begränsat till, studier om arbete i förändring, relationen mellan utbildning och arbete, samt samhällsvillkor för lärande i arbete. Studiernas fokus kan vara individer, grupper, organisationer, mekanismer eller strukturer. Forskningen karakteriseras av samverkan med det omgivande samhället, för att kunna möta nya utmaningar i ett förändrat arbetsliv; till exempel robotisering av arbetsuppgifter etc.

Den aktuella doktorandanställningen är placerad på institutionen för individ och samhälle och i den barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön. Forskning om arbetsintegrerat lärande inom denna miljö handlar om lärande, förändrings- och socialisationsprocesser relaterat till arbete med barn och unga. Lärande som ett resultat av möten där utveckling, identitetsformering och socialisering tar form utgör kärnan.

Anställningen ingår inte i ett färdigt projekt, vilket innebär att den sökande i ansökan behöver utveckla en egen idé för avhandlingsarbetet inom de innehållsliga ramar som angetts ovan. Projektet ska också innehållsligt anknyta till verksamhet inom förskola eller förskoleklass.

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL) - tema barn och unga.

Forskningsmiljö:
Doktorandprojektet kommer att bedrivas i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid den Barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön (BUV) och andra doktorander med inriktning mot arbetsintegrerat lärande vid Högskolan Väst. För mer information om forskningsmiljön BUV se: https://www.hv.se/BUV

Arbetsuppgifter:
Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet utbildningsvetenskap samt barn- och ungdomsvetenskap.

Behörighetskrav: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Förutom ovanstående krav ska den sökande vid antagningstillfället ha en licentiatexamen inom relevant område.

Forsknings- och utbildningsnämnden kan för enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet om det finns särskilda skäl (HF 7 kap. § 39).

Särskild behörighet har den som har 90 högskolepoäng inom för ämnet relevanta områden. Examensarbete omfattande minst 15 hp på avancerad nivå fordras.

Bedömningsgrunder: Urval bland sökanden görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Kvaliteten på tidigare vetenskapliga arbeten är därför central. Erfarenheter relaterade till projektområdet, för projektet relevanta vetenskapliga metoder samt god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska är meriterande.

Viktiga underlag för bedömning är det behörighetsgivande självständiga examensarbetet/ licentiatarbetet, idéskissen och intervjun. Därutöver kan kurser, examensarbete under tidigare studier utgöra underlag för bedömning och urval. Se vidare Högskolan Västs riktlinjer för utlysning, urval och antagning till utbildning på forskarnivå.

Varaktighet: Anställningen startar 2020-01-01 eller enligt överenskommelse. En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar två års heltidsstudier under maximalt fyra år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg. Se www.hv.se, Möt oss, Jobba hos oss.

Ansökan ska bestå av:

  1. CV/Meritförteckning
  2. Idéskiss inom området för utannonserad tjänst (max 3 sidor). Presentationen ska innehålla:
    • en beskrivning av ditt intresse för och tidigare erfarenheter av forskningsområdet
    • en beskrivning och argumentation för vad som är särskilt intressant att undersöka inom tjänstens område.
    • en beskrivning av hur den undersökning du skulle vilja genomföra kan utformas för att utveckla kunskap inom forskningsområdet.
  3. Examensarbete på avancerad nivå samt licentiatuppsats
  4. Intyg examen på grund- och avancerad nivå
  5. Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa
  6. Namn, e-postadresser och telefonnummer till två referenser

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Detta skall vara Högskolan Väst tillhanda senast 2019-11-03

De underlag som inte kan skickas digitalt ska skickas till:

Högskolan Väst
HR
461 86 Trollhättan

Ange ref.nr: 2019/223

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2014-02-28
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/223
Kontakt
  • Anna Andersson, Doktorandutskottet vid HV, 073-9013442, anna.andersson.3@hv.se
  • Lena Sjöberg, Prefekt vid institutionen IoS, 0520-223724, lena.sjoberg@hv.se
Facklig företrädare
  • Sandra Öhrström, OFR, 0520-22 38 24
  • Kerstin von Brömssen, SACO, 0520-22 37 75
Publicerat 2019-09-27
Sista ansökningsdag 2019-11-03

Tillbaka till lediga jobb