Högskolan Väst, Institutionen för Hälsovetenskap

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Arbetsintegrerat lärande handlar om kunskap om lärandet i och för arbetslivet. Såväl former och villkor för interprofessionellt lärande, både individuellt och kollektivt kan studeras. Vid Institutionen för hälsovetenskap (IH) finns en lång erfarenhet av AIL i utbildningsprogram kopplade till hälsa, vård och välfärd.. Inom HVS’ vårdutbildningar finns bland annat ett prekliniskt lärandecentrum (KLC) som är en lärmiljö i gränslandet mellan högskola och vårdverksamhet. Detta lärandecentrum har en normkritisk design med såväl modern simuleringsteknik som ett flertal reflektionsrum. På KLC kan studenten fördjupa sitt lärande genom att omsätta sina kunskaper i praktiska handlingar och på så sätt utveckla kompetens för sin kommande profession. Arbetsintegrerat lärande innebär i detta vårdvetenskapliga projekt att teoretisk kunskap ska användas i ett praktiskt (prekliniskt) sammanhang, vilket förväntas leda till ett mer integrerat lärande.

Personcentrering och normmedvetet förhållningssätt är exempel på teoretiska begrepp som används för att stödja en mer jämlik och hållbar vård. Integrationen mellan teori och praktik, med kritiskt reflexiv och proaktiv karaktär, förväntas fördjupa lärandet för studenter, lärare, handledare och olika vårdverksamheter. Forskningen sker i nära samverkan mellan högskola och vårdverksamhet och i det aktuella projektet kommer detta att konkretiseras genom att en av handledarna är verksam som lektor i NU-sjukvården

Högskolan Väst söker en Doktorand i AIL tema vård ”Att lära för arbetslivet på ett kliniskt lärandecentrum med normkritisk inriktning”.

Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att utforska lärares och studenters utveckling av kunskap om olika normativa uppfattningar, via den undervisning som sker vid det kliniska lärandecentrat (KLC). På KLC används normkritisk pedagogik där exempelvis dramapedagogik och bildanalyser är centrala pedagogiska verktyg. Lärandesituationer designas för att beröra, ”skava” och ifrågasätta det ”normala”. Aktionsforskning är den övergripande ansatsen för att påverka och studera lärares och studenters processer. Forskningen bedrivs med såväl kvantitativa som kvalitativa metoder.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet: Inom forskningsprojektets fastställda ramar (beskrivna ovan) ges doktoranden möjlighet att självständigt planera sitt avhandlingsarbete.

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL) - tema vård.

Forskningsmiljö: På institutionen finns en forskargrupp bestående av fem personer som sedan 2013 arbetar med att beforska och utveckla det normkritiska perspektivet och doktoranden kommer att ingå i denna grupp. Doktorandprojektet kommer att bedrivas i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid Högskolan Västs forskningsmiljö Lärande och vårdande (LOV). På HV finns också flera aktiva forskningsmiljöer med gemensamma aktiviteter för de forskarstuderande.

Arbetsuppgifter:
Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet omvårdnad/vårdvetenskap.

Behörighetskrav: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på grund- och avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå inom AIL-tema vård har den som har 90 högskolepoäng för forskningsämnet relevanta områden, exempelvis inom området vårdvetenskap, samhällsvetenskap eller angränsande område samt ett examensarbete omfattande minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå.

I utbildningen samverkar olika typer av frågeställningar för att belysa för ämnet relevanta forsknings- och samhällsproblem från olika perspektiv. En styrka i ett flervetenskapligt forskningsområde, som arbetsintegrerat lärande, är just den integrerande kunskapsproduktion som möjliggörs i brytningen mellan traditionella ämnesavgränsningar och discipliner. Kunskaper kan ha inhämtats inom eller utom landet.

Bedömningsgrunder: Urval bland sökanden ska göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen. För mer information, se: Ansökan om inrättande av ämne för utbildning på forskarnivå i arbetsintegrerat lärande (AIL), dnr u 2019/239. Meriterande är erfarenhet av normkritiskt arbete samt god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska.

Varaktighet: En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg. Se www.hv.se, Möt oss, Jobba hos oss.

Ansökan ska bestå av:

  1. CV/Meritförteckning
  2. Personligt brev innehållande:
    - Intresse för forskningsämnet
    - Tidigare erfarenheter gällande det tilltänkta forskningsämnet, dess forskningsmetoder samt vetenskaplig teoribildning
    - Motiv till att bedriva forskarstudier
  3. Idéskiss (innehållande en övergripande skiss på ett forskningsupplägg inom det angivna doktorandprojektet som intresserar den sökande, max 3 sidor)
  4. Examensarbete på avancerad nivå
  5. Intyg examen på grund- och avancerad nivå
  6. Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa
  7. Namn, e-postadresser och telefonnummer till två referenser

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Detta skall vara Högskolan Väst tillhanda senast 2019-10-27

De underlag som inte kan skickas digitalt ska skickas till:

Högskolan Väst
HR
461 86 Trollhättan

Ange ref.nr: 2019/222

Vid frågor om doktorandprojektet, vänligen kontakta Elisabeth Dahlborg, och vid frågor om anställningen kontaktas Åse Boman.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2014-02-28
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligen eller enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/222
Kontakt
  • Elisabeth Dahlborg, Professor, 073-9013424, elisabeth.dahlborg@hv.se
  • Anna Andersson, Doktorandutskottet vid HV, 073-9013442, anna.andersson.3@hv.se
Facklig företrädare
  • Hanna Krusell, OFR, +46520-22 34 31
  • Christina Karlsson, SACO, +46520-22 39 09
Publicerat 2019-09-27
Sista ansökningsdag 2019-10-27

Tillbaka till lediga jobb