Högskolan Väst, Institutionen för Hälsovetenskap

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Mentorer som stöd för nyutbildade sjuksköterskors professionella utveckling- med fokus på behov, förutsättningar och organisering

Tidigare forskning och erfarenhet har visat att nyutbildade sjuksköterskor behöver stöd av en mera erfaren kollega (mentor), men det saknas kunskap om vad som krävs för att vara mentor och vad mentorskap innebär. Dessutom saknas fördjupad kunskap om den nyutbildades behov och vilka organisatoriska strukturer som krävs för att mentorskapet ska kunna erbjuda ett effektivt stöd. Syftet med detta projekt är att skapa kunskap om hur mentorskap kan formas för att kunna stödja sjuksköterskors lärande och professionella utveckling. Aktuellt projekt kombinerar tre perspektiv; den nyutbildade sjuksköterskans behov, mentorernas förutsättningar samt organisatoriska strukturer för mentorskapet i vårdverksamheten. Målet är att skapa en evidensbaserad modell för hur mentorskap bör utformas.

Forskargruppen som är involverad i projektet har sedan flera år erfarenhet av arbetsintegrerat lärande både i utbildning och i hälso- och sjukvårdsverksamheter. Forskningen sker i nära samverkan mellan högskola och vårdverksamhet inom Västra Götalandsregionen.

Doktorandens vetenskapliga arbete i projektet
Både kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod kommer att användas i projektet. Förutom litteraturgenomgång, individuella intervjuer och intervjuer i grupp med sjuksköterskor, handledande sjuksköterskor samt personer i ledningsposition, genomförs observationer av handledningssituationer. Dessutom görs skattning av nyutbildade sjuksköterskors känsla av trygghet, upplevelse av stress samt tilltro till egen förmåga i förhållande till mentorskap. Inom ramen för projektet planeras också en pilotstudie där en modell för mentorskap kommer att utarbetas i samverkan med en expertgrupp med representanter från vårdverksamheten. Inom dessa ramar ska doktoranden självständigt planera sitt eget avhandlingsarbete.

Inom forskningsprojektets fastställda ramar (beskrivna ovan) ska doktoranden självständigt planera sitt eget avhandlingsarbete.

Ämnesområde: Arbetsintegrerat lärande (AIL) - Tema vård.

Forskningsmiljö: Doktorandprojektet kommer att bedrivas i nära samarbete med andra doktorander och forskare vid Högskolan Västs forskningsmiljö Lärande i och för det nya arbetslivet, Lina. För mer information om forskningsmiljön LINA se: hv.se/LINA

Arbetsuppgifter: Forskarutbildningen innebär, förutom deltagande i forskarutbildningens kurser och andra aktiviteter, genomförande av ett självständigt avhandlingsarbete. Som doktorand ägnas anställningstiden framförallt åt forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer är 20 % av full arbetstid (Högskoleförordningen 5 kap 2§). Eventuell institutionstjänstgöring (20 %) genomförs i huvudsak inom undervisningsfältet omvårdnad/vårdvetenskap.

Behörighetskrav: För att bli antagen till forskarutbildning krävs både grundläggande som särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på grund- och avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå inom AIL har den som har 90 högskolepoäng för forskningsämnet relevanta områden, exempelvis inom omvårdnad/vårdvetenskap, pedagogik eller vårdpedagogik samt ett examensarbete omfattande minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå. Kunskaper kan ha inhämtats inom eller utom landet.

Bedömningsgrunder: Urval bland sökanden ska göras med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen. För mer information, se: Ansökan om inrättande av ämne för utbildning på forskarnivå i arbetsintegrerat lärande (AIL), dnr u 2019/239.

Meriterade är yrkeserfarenhet som sjuksköterska med erfarenhet av handledning inom vårdverksamhet, arbete som mentor alternativt huvudhandledare, processhandledare, studentsamordnare eller liknande. Meriterande är också utbildning i handledning. God förmåga att kommunicera muntligt samt skriftligt på svenska och engelska är av stor betydelse.

Varaktighet: En anställning som doktorand ska gälla tillsvidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Anställningen motsvarar fyra års heltidsstudier under maximalt åtta år (Högskoleförordningen 5 kap 7§).

Ansökan görs digitalt via Högskolan Västs rekryteringsverktyg. Se www.hv.se, Möt oss, Jobba hos oss.

Ansökan ska bestå av:

  1. CV/Meritförteckning
  2. Personligt brev innehållande:
    - Motiv till att bedriva forskarstudier
    - Tidigare erfarenhet av forskning, kvalitets- och utvecklingsarbete inom och utanför forskningsområdet
  3. En skriftlig reflektion utifrån egen erfarenhet av mentorskap inom hälso- och sjukvård, alternativt egna tankar kring mentorskap. Reflektionen skrivs med koppling till vetenskaplig litteratur som omfattar max två A4 sidor (12pkt, dubbelt radavstånd)
  4. Examensarbete på avancerad nivå
  5. Intyg examen på grund- och avancerad nivå
  6. Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa
  7. Namn, e-postadresser och telefonnummer till två referenser

Godkända skrivspråk gällande uppsatser, examensbevis, betyg och andra relevanta dokument är skandinaviska språk och engelska, eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.

Detta skall vara Högskolan Väst tillhanda senast 2019-10-27

De underlag som inte kan skickas digitalt ska skickas till:

Högskolan Väst
HR
461 86 Trollhättan

Ange ref.nr: 2019/220

Vid frågor om doktorandprojektet, vänligen kontakta Maria Skyvell Nilsson, och vid frågor om anställningen kontaktas Åse Boman.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2014-02-28
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligen eller enligt överenskommelse
Löneform Månadsavlönad
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2019/220
Kontakt
  • Maria Skyvell Nilsson, Docent i pedagogik - AIL, 070-3878019, maria.skyvell-nilsson@hv.se
  • Anna Andersson, Doktorandutskottet vid HV, 073-9013442, anna.andersson.3@hv.se
Facklig företrädare
  • Hanna Krusell, OFR, +46520-22 34 31
  • Christina Karlsson, SACO, +46520-22 39 09
Publicerat 2019-09-26
Sista ansökningsdag 2019-10-27

Tillbaka till lediga jobb