Högskolan Väst söker prefekt till institutionen för individ och samhälle

Vill du vara med och bygga framtidens hållbara samhälle? Vill du göra skillnad på riktigt? Då är du kanske vår nya prefekt för Institutionen för individ och samhälle.

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Vi är övertygade om att ny kunskap skapas i mötet mellan akademi och omvärld. Vi tänker nytt och vågar utmana invanda föreställningar om hur ett lärosäte fungerar och agerar.

Vår övergripande profil och värdegrund för lärande, kunskapsutbyte och kunskapsutveckling är Arbetsintegrerat lärande (AIL), och vi har regeringens särskilda uppdrag att utveckla AIL. Med arbetsintegrerat lärande i utbildning och forskning utvecklas ny, relevant och samhällsnyttig avancerad kunskap i samspel med våra studenter, medarbetare och samverkanspartners. På så sätt bidrar vi till att skapa framtidens hållbara samhälle. Tillsammans förändrar vi.

Forskningen vid Högskolan Väst är särskilt profilerad mot AIL och produktionsteknik. Just nu pågår arbetet med att bygga kompletta akademiska miljöer kring dessa två områden, med målsättning att skapa ännu starkare samarbeten mellan grundutbildning, forskarutbildning och forskning.

Högskolan Väst har ett brett utbildningsutbud och ett söktryck som är bland det högsta i landet. Våra studenter har en etableringsgrad på arbetsmarknaden som ligger i topp bland landets breddlärosäten. Vi är också det lärosäte i Sverige som attraherar flest studenter från hem utan akademisk tradition. Något vi är särskilt stolta över.

Hos oss studerar cirka 14 000 personer varav 5 000 helårsstudenter. Vi har över 700 anställda. Vårt moderna campus ligger centralt i Trollhättan och genomgår just nu en förnyelse. Siktet är inställt på att skapa en än mer attraktiv miljö där studenter, medarbetare och partners tillsammans utvecklar högskolans verksamhet.

Vi söker nu en prefekt för Institutionen för individ och samhälle. Som en av högskolans fyra prefekter ingår du i högskolans ledningsgrupp.

Institutionen för individ och samhälle bedriver utbildning på både grund- och avancerad nivå. Här finns program som utbildar socionomer, personalvetare och lärare men även vidareutbildning i barn- och ungdomsvetenskap och arbetsintegrerat lärande. Här finns Forum för skola, välfärd och arbetsliv som bland annat organiserar kompetensutveckling och uppdragsutbildning i samverkan med uppdragsgivare. Institutionen har fem forskningsgrupper som helt eller delvis är kopplade till högskolans forskningsmiljö inom Arbetsintegrerat lärande; Barn och unga, HR, Socialt arbete, Utbildningsvetenskap samt Ämnesdidaktik. Institutionen har cirka 150 medarbetare fördelade på tre avdelningar.

Arbetsuppgifter

I prefektens uppdrag ingår att:

 • leda institutionen och samtidigt verka för Högskolan Väst som en sammanhållen högskola
 • utveckla utbildning och forskning såväl internt som i samverkan med det omgivande samhället, nationellt och internationellt
 • verksamhetsplanering- och uppföljning, strategisk kompetensförsörjning, budget och arbetsgivaransvar för institutionen
 • proaktivt och uthålligt arbeta för hållbarhet, god arbetsmiljö, jämställdhet och lika villkor både vad gäller medarbetare och studenter
 • bidra till ett gott samarbete mellan högskolans olika verksamheter
 • samarbeta med lokala fackliga företrädare

Sökande ska ha

 • chefs- och/eller ledarerfarenhet inom akademin med goda resultat
 • erfarenhet av att leda och utveckla utbildning och forskning av hög kvalitet vid ett lärosäte
 • erfarenhet av att leda en organisation i förändring
 • god förmåga att samarbeta inom och utanför den egna institutionen
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift på såväl svenska som engelska

För att vara behörig ska du uppfylla behörighetskraven för anställning som universitetslektor eller professor inom ett för högskolan relevant ämnesområde.

Anställningsinformation

Prefekt vid Högskolan Väst är ett tidsbegränsat uppdrag som innehas inom ramen för en tillsvidareanställning som universitetslektor eller professor vid Högskolan Väst. Uppdraget kan till viss del kombineras med egen undervisning eller forskning. Prefekt utses av rektor för en period om fem år. Uppdraget kan förlängas en period om tre år.

Om extern kandidat förordas kommer uppdraget förenas med en tillsvidareanställning som professor eller universitetslektor. Prövning av behörighet för den anställning som är aktuell i det enskilda fallet kommer att ske i enlighet med Högskolan Väst anställningsordning.

Övrigt

I denna rekrytering samarbetar vi med Novare. Har du frågor är du välkommen att kontakta
konsult Karin Gustavsson på: karin.gustafsson@novare.se eller konsult Mitra Frost på: mitra.frost@novare.se

Ansökan görs digitalt via vårt rekryteringsverktyg Varbi


Ansökan ställs till:

Högskolan Väst
HR
461 86 Trollhättan

Sista ansökningsdag är 2024-03-10

Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/6
Kontakt
 • Anastasia Sieburg, anastasia.sieburg@hv.se
 • Bettina Johansson, 0520-223094
Facklig företrädare
 • Magnus Andersson, OFR, 0520-223193
 • Josefa Vega Matuszczyk, SACO-S, 0520-223714
 • Jonas Hallberg, SACO-S, 0520-223698
Publicerat 2024-02-02
Sista ansökningsdag 2024-03-10

Tillbaka till lediga jobb