Högskolan Väst, Institutionen för ingenjörsvetenskap

Högskolan Väst drivs av att göra skillnad. Genom vår utbildning och forskning vill vi bidra till innovation, en positiv samhällsutveckling och en hållbar värld. Vi är en modern högskola under stark utveckling. Vår profil arbetsintegrerat lärande (AIL) är en del av allt vi gör och att samverka med omvärlden är prioriterat för oss.

Högskolan Väst har ett av landets högsta söktryck och en hög andel av studenterna etablerar sig på arbetsmarknaden. Högskolan har 13 000 studenter och över 700 anställda. Vårt attraktiva campus ligger centralt i Trollhättan och är en plats där kunskaper, idéer, kulturer och människor möts. Vi jobbar aktivt för en inkluderande arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten.

Vi som arbetar på Högskolan Väst gör skillnad varje dag. Vill du också det?

Högskolan Väst söker biträdande universitetslektor i additiv tillverkning!

Forskningsmiljön Produktionsteknik Väst arbetar med utveckling av produktionsprocesser inom tillverkningsindustrin. Forskningsmiljöns fokusområden är termisk sprutning, svetsning, additiv tillverkning, skärande bearbetning och flexibel industriell automation. Forskningen är till största del externfinansierad och består av ett antal projekt, finansierade av bland annat KK-stiftelsen och Vinnova. Omkring 90 forskare vid Högskolan Väst är verksamma inom forskningsmiljön Produktionsteknik Väst. Utmärkande för Produktionsteknik Väst är forskarnas nära samarbete med industrin. Gruppen finns på Produktionstekniskt Centrum, PTC, som drivs gemensamt av Innovatum Teknikpark, GKN Aerospace och Högskolan Väst. I Produktionstekniskt Centrums lokaler finns ett mycket välutrustat verkstadstekniskt laboratorium som forskarna och deras samarbetspartners använder. Produktionsteknik Väst har ett livligt internationellt samarbete och många utländska medarbetare.

Högskolan Väst bedriver sedan flera år framgångsrik forskning inom området additiv tillverkning. Inriktningen på forskningen består till stor del av att använda experimentella metoder för att studera processparametrars inverkan på mikrostruktur och hur de påverkar de mekaniska egenskaperna.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av undervisning och forskning inom additiv tillverkning med fokus på att öka förståelsen för sambanden mellan olika additiva tillverkningsprocesser och hur de processparametrar som används inverkar på metallurgin och de mekaniska egenskaperna hos tillverkade material. Fokus inom forskningen är additiv tillverkning av avancerade material som titanlegeringar, nickelbaserade superlegeringar, stål och aluminiumlegeringar. I arbetsuppgifterna ingår undervisning och handledning på grundutbildning och avancerad nivå vid högskolan. Undervisning ges både på svenska och engelska. Ledningsuppgifter, så som ansvar för utbildningsprogram, ämnesansvar och deltagande i nämnder kan komma att ingå. Deltagande i utveckling av högskolans verksamhet, kontakter med det omgivande samhället och administrativa uppgifter ingår också inom ramen för anställningen.

Behörighetskrav

Avlagd doktorsexamen inom produktionsteknik, företrädesvis med inriktning additiv tillverkning och/eller materialvetenskap, eller annat närliggande ämnesområde som arbetsgivaren bedömer som relevant i förhållande till anställningens inriktning. Främst skall den komma ifråga som har avlagt doktorsexamen högst fem år före ansökningstidens utgång. 

För anställningen krävs dessutom:

  • Djup kunskap om avancerade metalliska material, i synnerhet titanlegeringar, och deras egenskaper vid additiv tillverkning.
  • Dokumenterad kunskap om och praktisk erfarenhet av materialprovning och materialkarakterisering med avancerade metoder.
  • Erfarenhet av undervisning inom högre utbildning.
  • God förmåga att undervisa på svenska och engelska.
  • Dokumenterat god samarbetsförmåga.

Meriterande för anställningen är:

  • Erfarenhet av kursutveckling.
  • Erfarenhet av handledning på grund- och avancerad nivå.
  • Erfarenhet av att skriva projektansökningar.
  • Erfarenhet av att leda forskningsprojekt.
  • Erfarenhet av forskning i samarbete med industrin.
  • Erfarenhet av storskaliga strålanläggningar för materialkarakterisering.

Bedömningsgrunder

Särskild vikt fästes vid graden av vetenskaplig skicklighet, samt förmågan att självständigt utveckla forskning och utbildningsverksamhet i samverkan med kollegor och det omgivande samhället. Vid bedömning av skicklighet beaktas anställningens ämnesområde, ämnesbeskrivning och arbetsuppgifter.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad i fyra år. 

En biträdande universitetslektor som är anställd enligt HF 12 a § vid en högskola ska efter ansökan befordras till universitetslektor vid den högskolan, om han eller hon har behörighet för en anställning som universitetslektor och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning, enligt de bedömningsgrunder som högskolan har bestämt ska tillämpas i ett ärende om befordran till universitetslektor. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som universitetslektor.

Övrigt

I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, arbetsprov, provföreläsningar, och referenstagning.

Ansökan görs digitalt via vårt rekryteringsverktyg. För information kring utformning av ansökan, se riktlinjer för anställning och befordran av lärare vid Högskolan Väst: www.hv.se/Möt Högskolan Väst/Arbeta hos oss.

De underlag som inte kan skickas digitalt, exempelvis böcker och publikationer, ska märkas med referensnummer R 2021/17 och skickas i två exemplar.

Ansökan ställs till: 
Högskolan Väst 
HR
461 86 Trollhättan

Sista ansökningsdag är 2021–02-16.

Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Trollhättan
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2021/17
Kontakt
  • Robert Pederson, 0520-22 32 66
Facklig företrädare
  • Henrik Johansson, SACO, +46520-22 33 25
  • Victoria Sjöstedt, OFR, +46721-60 01 57
Publicerat 2021-01-26
Sista ansökningsdag 2021-02-16

Tillbaka till lediga jobb